dilluns, 29 de setembre del 2008

4 de 9

Nom complet: 4 de 9
Nom abreviat: 4de9
Valor al Concurs: 2007 punts carregat, 2409 punts descarregat
Primer intent: CJXV, Valls, 23/10/1983
Primer carregat: -
Primer descarregat: Minyons de Terrassa, Girona, 25/10/1998
Carregat: 15 ocasions
Descarregat: 5 ocasions
Colles que l'han intentat: Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Colla Jove Xiquets de Tarragona

El món casteller considera el 4 de 9 com el castell més pur, ja que és la construcció més alta realitzada sense folre. De fet, el 4 de 9 normalment es fa amb folre, sent un castell de dificultat totalment diferent. La colla que més n'ha coronat és la Joves de Valls (2d, 7c), seguits dels Minyons (3d, 4c), Vella de Valls (2c) i Vilafranca (2c). La Jove de Tarragona el va intentar en una ocasió (l'any 1998), sense èxit. És l'únic castell històricament dominat per la Colla Joves i també és l'espina dels Castellers de Vilafranca. El 4 de 9 és un dels grans castells que es va fer durant la primera època d'or dels castells (finals del segle XIX), del que se n'ha parlat forces vegades (de fet, se'n té documentat els noms de tots els castellers de tronc que el van fer). I una curiositat: l'enxaneta del primer 4 de 9 del segle XX (que el va fer els Minyons de Terrassa) és del meu poble, de fet, va començar a fer castells a la meva colla.


Un 4 de 9 descarregat per la Colla Joves Xiquets de Valls per Sant Fèlix de 2001.

8 comentaris:

Luke ha dit...

Si has de posar tots els castells no te'ls acabes em sembla a mi!

Això si tots molen molt!

Jansy ha dit...

Luke, home, tots tots no els poso, només els gamma extra i ara ja només queden 3, a banda d'un post especial dels castells inèdits (o que s'han provat sense èxit).

4net ha dit...

La colla q més n'ha coronat és la joves, peró la colla que més cops l'ha FET, és a dir, DESCARREGAT, son els minyons...els, en realitat, grans dominadors...
siguem parcials home quan relatenm la història...

Jansy ha dit...

4net, gràcies pel teu comentari. En primer lloc, intento ser tant parcial com puc, però no ho seré del tot, perquè cadascú té una visió de les coses. Segons la teva teoria, si els Minyons descarreguessin el 2de8 un sol cop, serien els dominadors del castell? De fet, la teva visió i la meva difereixen en que tu valores més un 4de9 descarregat que tres 4de9 carregats.

4net ha dit...

jajajajaja evidentment que valoro més un 4x9 descarregat que 3 de carregats...no fotis...estem parlant de 3 descarregats...prefereixo descarregar 1 cop un castell com aquest que carregar-lo 1000 vegades, es a dir fotre-me'l 1000 cops pel barret...
Dic que els minyons son els dominadors pq l'han dominat més cops, CARREGAR NO ES DOMINAR UN CASTELL, DESCARREGAR-LO SI, i si no estras d'acord amb aixó és que no parlem del mateix..

Jansy ha dit...

Malvat, vull dir... 4net, tens una opinió diferent, està claríssim. Està clar que la diferència entre la Joves i els Minyons (pel que fa al 4de9) no és gaire distant. Ja et dic, jo prefereixo tres 4de9 carregats que un de descarregat.

Per cert, no sé perquè t'esveres tant..., els minyons no sou pas competitius, oi? ;)

Anònim ha dit...

Que jo sàpiga, la vella i vilafranca nomès l'han carregat un cop i no dos com diu text. Perdoneu si m'equivoco.

Jansy ha dit...

Racony, jo també pensava que (almenys) Vilafranca n'havia carregat només un, però no és així. Aquí poso les dates:

Vella: 21/10/2001, 27/10/2002

Vilafranca: 01/11/2002, 01/11/2003