dissabte, 26 d’abril del 2008

Disc d'or?

Molts cops escoltem que tal grup ha rebut un disc d'or o de platí. Quin mèrit que tenen! Però quants discos han de vendre per a merèixer un disc d'aquests? Me n'he volgut informar.

El que he trobat ha estat un embolic enorme. En primer lloc, cada país té les seves normes per a que un disc obtingui aquest premi. Les quantitas de discos necessaris depèn de la població del país i dels discos que es venen en total (que va en davallada). Però és que, per a més confusió, el nombre de vendes necessàries va variant, ja que si cada cop es venen menys discos és més difícil d'obtenir un disc d'or, per exemple.

A Espanya hi ha 3 tipus de premis: el disc d'or, el de platí i el diamant.

  • Disc d'or: s'otorga als 40.000 discs venuts (abans era de 50.000).

  • Disc de platí: s'otorga als 80.000 discs venuts (abans era de 100.000).

  • Disc de diamant: s'otorga als 800.000 discs venuts (abans era de 1.000.000).
No existeixen uns paràmetres pel mercat cultural català, tot i ser una revindicació del sector. En general, es fa servir la classificació de l'estat espanyol. Per exemple, el 2006 hi va haver un disc d'or en català ("Mô" del Serrat, amb 40.000 còpies) i un disc de platí (el de la Marató, amb 90.000 còpies).

Com a curiositat, als Estats Units, aquestes xifres són de 500.000, 1.000.000 i 10.000.000 còpies.

Realment, el ball de xifres que he trobat és molt caòtic però crec que les dades que he escrit són les correctes. Fins i tot, per fer el post, he hagut de comunicar-me amb algunes discogràfiques, de les qual només m'ha contestat una (i incorrectament), així com la revista Enderrock que són els que m'han donat la informació més completa i fiable.

4 comentaris:

Carol ha dit...

Ostres, molt ben informat tot plegat! :O Ja els hi aniria bé a molts periodistes informar-se tant abans d'escriure segons què!

Carol ha dit...

(PD: com costa encertar el codi de lletres per poder publicar el comentari!:P)

Jansy ha dit...

Carol, sí, però de fet, em vaig informar tant perquè el ball de xifres era enorme. Si cerques una mica per Internet et trobes xifres de 10.000 fins a 150.000 còpies. Volia saber la veritat!

Ah, i això del codi de lletres. Sé que és molest, però és que sinó m'escriuen missatges automàtics. Potser ho trec...

Carol ha dit...

No ho treguis home, però sí que podria haver un nivell de dificultat de lletres xD Jejejeje

Jo no tinc cap codi, i m'entra de tant en tant algun missatge d'aquests d'spam, però el trec i ja està. Potser amb el temps et van entrant més, no ho sé pas :S

Ah! I em marco com a proper objectiu a curt termini investigar el tema ;)