dimecres, 16 d’abril del 2008

Avortament europeu

Sempre havia pensat que l'avortament era lliure a Espanya (fins als 3 mesos, és clar). Havia sentit mil cops que anys enrere les dones anaven a avortar a l'estranger perquè aquí estava prohibit. Bé, desconeixo quan es va produir, però l'avortament és un dret de les dones. Sempre? No, sempre no. I això ho vaig descobrir farà un parell d'anys.

El fet és que la dona a Espanya pot interrompre l'embaràs en tres casos:

1. Malformació del fetus.
2. Violació de la dona.
3. Perill per a la salut física o psíquica de la dona.

La raó 1 i 2 són bastant clares, però la 3 (i aquesta és la bona) permet que se'n fagin diferents lectures. Una dona només pot avortar tenint un d'aquests 3 motius, així que si vol avortar perquè simplement no vol tenir un fill ha de aferrar-se a la raó 3, vaja, al perill psíquic que pot patir. Així que la dona ha de mentir o actuar per poder avortar.

Aquest vespre mirava el Telenotícies i m'ha sobtat una notícia. No m'he sorprès per la notícia en sí, sinó per unes dades que han donat i que desconeixia totalment.

La Unió Europea vol que l'avortament sigui lliure a tots els països. En aquests moment, la majoria d'estats ho permeten. Les excepcions: Espanya i Regne Unit (on, com ja he explicat, l'avortament només és legal en alguns casos). Però hi ha més excepcions: països on prohibeixen totalment l'avortament. És el cas de Malta, d'Irlanda i... d'Andorra! Com pot ser que un país semblant al nostre es prohibeixi l'avortament? Un país que visitem cada dos per tres, que gairebé considerem com a una comarca més (andorrans, no us enfadeu). Una dona andorrana no pot avortar a Andorra, no hi té dret, no es pot ni aferrar a una mentida.

Bé, espero que la iniciativa de la Unió Europea per a convèncer a aquests països serveixi per a erradicar aquesta prohibició a la llibertat. Els accidents poden passar i, si hi ha la possibilitat de posar-hi remei, val la pena poder escollir.

3 comentaris:

Lucía ha dit...

Jo també desitjo que prosperi aquesta iniciativa.
Ja és prou trist que aquí haguem de mentir o exagerar per aconseguir-ho, però que estigui prohibit totalment ja és demencial!!

Farbalà ha dit...

Tenim dret a decidir que volem fer amb el nostre cos i amb la vida que hem de portar al món... Algú vol una vida més que estigui predestinada a malviure? Abans d'això: Abortament!

Helga ha dit...

Jo estic amb elles. Que sigui lliure no vol dir que es preferixi avortar que preocupar-se dels anticonceptius.

L'avortament no és un procés fàcil psicològicament per una dona i és una decisió molt meditada... Hi ha un moment que ho han pintat com que les dones avorten amb la facilitat amb què es canvien el color de les metxes.