dilluns, 26 de maig del 2008

Dues coses d'Eurovisió

Ja sé que vaig tard. Ara que tot ha passat, vaig jo i escric un post. Però és que vull dir dues coses, com diu el títol. No tenen res a veure una amb l'altra, però no volia fer dos posts.

La primera sorprèn a aquells que ho desconeixen. El muntatge d'Eurovisió és patètic. L'escenari sempre és diferent però sempre són iguals. Sempre hi ha molts llums i focs. Però a diferència del que la televisió ens té acostumats, a Eurovisió es canta en directe. Sí, sí. La veu és en directe. Si us fixeu, a la cançó del Rodolfo, es deixa de dir "abuela" dos cops. O l'any de la Beth, fot uns crits que flipes. La música no es fa en directe (a menys que les guitarres siguin amb Bluetooth).

La segona ja em preocupa més. I és més seriosa. Es tracta de la llengua. Dels 25 països de la final:
  • 13 van cantar en anglès, com Polònia, Alemanya, Suècia, Grècia i Rússia.

  • 4 barrejaven l'anglès amb una altra llengua, com França i Espanya.

  • Només 8 en idiomes diferents.
Estic preocupat perquè en un concurs europeu no es va sentir ni l'alemany, ni el grec, ni el rus.

L'anglès està guanyant la seva pròpia guerra mundial. No té enemics; ningú lluita per la seva llengua, per la seva cultura; ningú defensa allò que és seu i aviat tot serà de tothom, o més aviat, tot pertanyerà a la cultura ianqui. Sé que sempre ho dic, però és que cada cop hi ha més signes d'evidència.

5 comentaris:

Man1 ha dit...

jo crec que cadascú es lliure de escollir en quina llengua cantar, peró jo el que trobo greu es que a Eurovisió no es voti a la cançó en si, si no, al país que ho canta. Els veins es voten entre ells, i com a Espanya només a Portugal, França i Andorra, doncs ja sabem qui ens votará i els pocs punts que rebrem.

GRANDE RODOLFO !!!!!

Jesús M. Tibau ha dit...

Tens raó, no és normal que en un festival on es vol fer una mostra de la cançó europea (més o menys, to iq ue per alguns sigui una mostra cutre)no entec que alguns països renunciïn a la seva llengua

Lucía ha dit...

Jo també estic d'acord en que cada país hauria de cantar en alguna de les seves llengües oficials.

És que d'aquest festival ja s'ha perdut la idear original ...

Carol ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu, Jansy. em va fer tant de mal que Rússia i Grècia cantessin en anglès! I després es burlen de mi quan dic que no ens prenem en serio aquest gran problema que cada cop és més gran, però vaig acabar de veure la tele remarcant lo tristíssim que ni tan sols Andorra cantés en català amb una cantant del Bruc...

Fa pena!

Jansy ha dit...

Man1, Eurovisió crea uns vincles entre països molt estranys... Què és això que Israel i Espanya es donen punts entre si? No té sentit tot plegat.

Jesús M. Tibau, tens raó, els països no haurien de renunciar a la seva llengua. No sé si ho fan per aconseguir més vots o per ser més "internacionals".

Lucía, és cert, fa pocs anys, els països encara cantaven en les seves llengües, però aquesta edició ha estat molt diferent.

Carol, uooo, és cert, vaig deixar-me de comentar el cas d'Andorra que el trobo gravíssim. Tan sols una frase en català en tota la cançó.