dissabte, 4 d’octubre del 2008

Prèvia al Concurs


Per fi, demà 5 d'octubre arriba el XXIIè Concurs de Castells de Tarragona. Hi assistiran les 4 colles de Tarragona més les altres 14 millors del món casteller (a excepció dels Minyons de Terrassa, que són contraris al Concurs). Començarà a les 10 del matí però ningú sap quan acabarà. Les previsions són de 5 o 6 hores, tot i que algun any hem estat 8 hores (no entenc la mania d'intentar reduir el temps del Concurs). El funcionament del Concurs no és com qualsevol altre actuació: allà s'hi fan 5 rondes (sense repetició) de les quals només puntuaran els 3 millors castells de cada colla, segons aquesta taula de puntuacions. A més a més, hi ha penalitzacions quan una colla desmunta un peu, quan l'acotxador no es col·loca correctament, quan l'enxaneta no fa l'aleta,... Depenent de la posició que acabi, cada colla s'endurà un bon premi: la 18a s'emporta 3.600 euros mentre que la 1a classificada s'emporta 16.500 euros.

Pel que fa les colles (destaco només unes quantes):

- Castellers de Vilafranca: els més favorits per estat de forma (i resultats). Vénen assajant un fotimer de castells: Pde8fm, 5de9f, 4de9fa, 3de9fa, 4de9, 2de8 i 3de10fm. D'aquests castells només se sap segur que començaran amb el 4de9fa.

- Colla Vella dels Xiquets de Valls: els altres favorits. Tot i que durant l'any no han aconseguit castells prou importants per guanyar el Concurs, la Vella és la Vella i tothom coneix el seu esperit lluitador. Castells que podrien provar: Pde8fm, 4de9fa, 5de9f, 3de9fa i 2de8.

- Colla Joves Xiquets de Valls: la colla aspirant. El 5de9f descarregat per Sant Fèlix els ha apujat l'ànim i les possibilitats per guanyar el Concurs. Hi ha dues opcions per aconseguir el títol: o bé fallen molt les dues colles anteriors o bé la Joves fa la millor actuació de la seva història. I totes dues opcions poden passar! Està clar que el 5de9f serà el castell a repetir. Aleshores, si ho veuen factible (depenent de les altres dues colles) poden intentar el 4de9 i/o el 2de8. Cal tenir en compte que, si les coses van mal dades, els Capgrossos apreten per darrere...

- Capgrossos de Mataró: Concurs rere concurs, han anat a més. I en aquesta edició sembla que tornarà a ser així. Els castells que intentaran segur són el 3de9f i el 4de9f. El tercer castell és una incògnita: o bé surten bé els assajos i poden provar el 2de9fm (fins i tot, el 5de9f) o bé no van bé les proves i es conformen amb un 5de8 o un 4de8a.

- Colla Jove Xiquets de Tarragona: Per Santa Tecla van descarregar el 3de9f i tenen la moral pels aires. 3de9f i 4de9f són els castells que segurament tenen com a objectius.

- Xiquets de Tarragona: Després de l'ensopegada del 3de9f per Santa Tecla, els Xiquets hauran d'aixecar ànims. És probable que intentin un o dos castells de 9.

- Castellers de Sants: Han tingut un any força bo i res els impedeix provar el 3de9f.

- Castellers de Barcelona: Han sortit tocats de la Mercè, però sempre poden intentar un castell de nou pisos.

Tres castells a destacar (i que tinc ganes de veure):
  • El 3de9fa: el castell inèdit que pot deixar-ho de ser durant el Concurs. Tant la Vella com Vilafranca el poden provar. Personalment, crec que el veurem.
  • El 2de9fm: els Capgrossos de Mataró poden intentar el primer gamma extra de la seva història i es poden convertir en la 5a colla en coronar-ne un. Pot ser canviat pel 5de9f, que seria tant o més espectacular.
  • El 3de9f: els Castellers de Sants tenen l'oportunitat perfecta. Sembla que tot està a punt però caldrà veure'l a plaça.
  • El 3de10fm: Els Castellers de Vilafranca són els únics que se'l plantegen. Fa temps que no gaudim d'un intent d'aquest castell i seria espectacular.
Ara només falta passar aquests nervis previs al concurs, llevar-se d'hora i anar cap a Tarragona.

Per últim, dir que aquells que vulguin poden seguir l'actuació de demà en directe mitjançant el web del Concurs a partir de les 10 i també en directe a través del Canal 33 a partir de les 12:30 (no sé què faran amb les dues hores i mitja anteriors). A les 20:30 hi haurà l'especial resum del Concurs, també pel 33.

Salut i castells!

2 comentaris:

Sergi ha dit...

Doncs com que jo hi seré, i veurem què ens hi trobem, només queda dir 'salut i castells'!

Llum ha dit...

Doncs que vagi molt bé el concurs!!!