dimarts, 8 de juliol del 2008

Improbabilitats del futbol

Res, l'altre dia vaig pensar que al futbol hi passen coses de tant en tant que poca gent coneix. De fet, molts cops quan estic amb la Gemma i miro un esport, em pregunta coses que desconeix (perquè no li agrada). Tothom sap què és un gol, una falta, una targeta vermella... Diuen que la barrera que permet saber si una persona coneix bé el futbol és quan se sap el que és un fora de joc.

Aquest post és per aquells que no miren el futbol, per aquells que no els hi agrada. Però també per aquells que els hi agrada i no recorden algunes coses. Aquest post tracta sobre alguns fets estranys que passen al futbol. Quatre curiositats.

1. Un penal històric que va llençar Johann Cruyff. Tothom sap que als penals, un jugador xuta i el porter l'ha d'intentar aturar. Doncs no és l'única manera de llençar un penal:


L'explicació del penal és que el xutador pot fer allò que vulgui amb la pilota, mentre que els altres jugadors han de restar fora de l'àrea gran. Així que un altre jugador es pot avançar i marcar gol, sempre que el xutador del penal li passi. L'única excepció és els penals de final de partit (després de la prórroga), en el que els xutadors han de tirar a gol.

2. El gol olímpic: no té res d'especial, però passa en contades ocasions. El gol olímpic és aquell que es marxa quan es llença un còrner i la pilota entra a la porteria sense que ningú la toqui, és a dir, directament des del còrner. Aquí en teniu tres:


3. La falta indirecta. Hi ha dos tipus de falta: directes i indirectes. Les directes són les més habituals, les que veiem cada dos per tres als partits. Les indirectes són més especials: només s'assenyalen quan un porter xuta de proteria i torna a tocar la pilota per segon cop, quan un porter té la pilota a les mans més de 6 segons, quan hi ha un jugador passa la pilota al porter i aquest l'agafa amb les mans, i vaja, uns quants motius més. Però quina diferència hi ha en llençar una falta directa i una indirecta? Tothom sap que una falta a l'interior de l'àrea és penal. Doncs només hi ha l'excepció de les faltes indirectes: una indirecta dins de l'àrea no és penal, sinó que es llença com una falta normal. D'aquesta manera ens podem trobar amb situacions tan absurdes com la del vídeo:


4. Per últim, una aturada de les mítiques: l'aturada de l'escorpí. La va fer famosa un porter gens ortodox de Colombia, René Higuita. Al mirar el vídeo es pot endevinar el perquè de dir-se aturada de l'escorpí.

2 comentaris:

Laia ha dit...

No sóc molt molt amant del futbol, però com que sé què és el fora de joc em salvo pels pèls!

definitivament això de l'escorpí és un proesa... I el porter aquest un geni!

Jansy ha dit...

Laia, aquest porter és un geni i, com tots els genis, és estrany i estrafolari. A part de fer aquestes bajanades amb les aturades, també tenia cada pífia...