divendres, 3 d’octubre del 2008

Castells inèdits

On és el sostre casteller? Si li preguntéssim a algun casteller de l'any 1990, diria que és el 2de9fm. Si ho féssim a algú del 1996 diria que el 5de9f, el 4de9fa o el 4de9. Després va venir el 3de10fm i això semblava insuperable, però més tard va arribar el 2de9f. I ara què??? Doncs ara tothom sap que hi ha uns castells inèdits més a l'abast que d'altres, però sembla que algun d'ells arribarà tard o d'hora.

Després d'haver esmentat i explicat els castells de gamma extra que hi ha a l'actualitat, avui comentaré aquells que s'han intentat sense èxit o que encara no s'han provat mai. Serà un total de 5 castells.

3 de 9 amb folre i agulla

Nom complet: 3 de 9 amb folre i agulla
Nom abreviat: 3de9fa
Valor al Concurs: 1622 punts carregat, 1914 punts descarregat
Primer intent: CVXV, Vilafranca, 30/08/2008
Colles que l'han intentat: Colla Vella dels Xiquets de Valls

El 3 amb agulla sempre ha estat un castell estrany que gairebé no s'acceptava dins del món casteller. L'any 2006, els Castellers de Vilafranca van afegir un castell més a la gamma de 8, el 3de8a, que es va descarregar el 29/10/2006 a Sitges. Semblava un castell no gaire més difícil que el seu germà, el 4de8a, i així es van obrir les portes al 3de9fa.

Sembla que, de moment, és el castell més "senzill" del grup d'inèdits i, a més a més, el que segurament veurem ben aviat. Tot i això, és un tros de castell. La dificultat del 3 amb agulla és que el pilar interior ha de treballar amb molt poc espai; a més a més, se li ha d'afegir la petita complicació de col·locar l'enxaneta del pilar.

Aquest mateix any ha estat el "boom" del 3 amb agulla. El 3de8a ha estat descarregat per 3 de les colles punteres (Vilafranca, Vella i Minyons). Per la diada de Sant Fèlix estava previst que dues colles el podien dur a plaça (Vilafranca i Vella), però tan sols va ser la Vella qui finalment el va intentar, amb poc èxit.

Foto: Intent de 3de9fa de la Vella de Valls (30/08/2008)

A partir d'aquí cal destacar que els pròxims 4 castells tenen la mateixa puntuació al Concurs, fet excepcional. Jo tampoc sabria dir quin és més complicat o més senzill. A més a més, tots 4 estan valorats per sobre de qualsevol altre castell.


Pilar de 9 amb folre, manilles i puntals

Nom complet: Pilar de 9 amb folre, manilles i puntals
Nom abreviat: Pde9fmp
Valor al Concurs: 3014 punts carregat, 3617 punts descarregat
Primer intent: Castellers de Vilafranca, Vilafranca, 01/11/2002
Colles que l'han intentat: Castellers de Vilafranca

Puntals? Què és això? Els puntals és una pinya suplementària que va sobre les manilles. Els Castellers de Vilafranca es va inventar aquest mot per a poder-lo portar a plaça (el Concurs va renombrar els puntals com a "ajuts", però no va tenir acceptació).

Tot una obra d'arquitectura castellera. Mai s'havien vist un puntals i semblava increïble que es pugués fer un Pde9fmp. En primer lloc, hi havia la dificultat del pes i de la poca estabilitat. Per altra banda, el pis de puntals estaria format per 9 persones que havien de sostenir un pilar de 6. A més a més, se li ha d'afegir que, per a provar-lo, es requereix d'una gentada enorme. L'únic intent es va dur a terme per la Diada de Tots Sants de 2002 (01/11/2002). Una munió de gent va pujar sobre al pinya, conformant el folre, les manilles i els puntals. L'intent va arribar fins a estar col·locat el sisè i es va enfonsar pujant el setè, just quan es considera intent. Molt complicat, però va arribar més lluny del que creia la majoria de la plaça.

És un castell factible pel tipus de construcció que és. Tot i això, es requereix molta gent tant en els assajos com en la diada que es volgués intentar i això ara mateix és molt difícil.

Fotos: Intent de Pde9fmp dels C. de Vilafranca (01/11/2002).

4 de 10 amb folre i manilles

Nom complet: 4 de 10 amb folre i manilles
Nom abreviat: 4de10fm
Valor al Concurs: 3014 punts carregat, 3617 punts descarregat
Primer intent: -
Colles que l'han intentat: -

El 4de10fm no l'ha intentat cap colla. Però va ser el primer castell de 10 que es va plantejar. Abans de provar el 3de10fm, els Castellers de Vilafranca tenien en ment el 4, pel sol fet que aquesta estructura és molt més estable que el 3. La base del 4de10fm, però, necessita molta més gent i és més complicat de sostenir. Tot i això, a plaça es va provar sense arribar a considerar-se intent. O bé s'enfonsava o bé es desmuntava el peu.

Malgrat tot, si es té la gent suficient i una base sòlida, pot ser un castell que es pot intentar en un futur.

Foto: un "peu desmuntat" del 4de10fm dels Castellers de Vilafranca.

3 de 9

Nom complet: 3 de 9
Nom abreviat: 3de9
Valor al Concurs: 3014 punts carregat, 3617 punts descarregat
Primer intent: CJXV, Vila-rodona, 05/11/2000
Colles que l'han intentat: Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca

Amb un nom tan senzill sembla fàcil d'aconseguir, però no ho és gens. L'únic castell amb el que es pot comparar és el 4de9, però cal tenir en compte que el 3 és menys estable que el 4, i més si parlem de tants pisos. Qualsevol rebregada en aquest castell fa que sigui irrecuperable.

Un total de 5 intents. Els primers en intentar-ho, per ració doble, va ser la Colla Joves Xiquets de Valls, que només va aconseguir col·locar dosos (en una mateixa diada que va carregar el 4de9). Per Santa Úrsula de 2004 el van tornar a intentar, també sense èxit. La Colla Vella va ser la següent a portar-lo a plaça, per a poder guanyar el Concurs del 2004 però no va ser possible i va caure força aviat. Els últims a intentar-lo han estat els Castellers de Vilafranca, que només van col·locar dosos a plaça.

Un castell dificilíssim que cal tenir molt ben preparat i tenir molta sort per a poder-lo carregar. De fet, totes les colles que l'han provat l'han assajat satisfactòriament, però a plaça sempre ha fracassat.

Foto superior: Intent de 3de9 dels C. de Vilafranca (01/11/2005)
Foto inferior: Intent de 3de9 de la Joves de Valls (05/11/2000)

Pilar de 7

Nom complet: Pilar de 7
Nom abreviat: Pde7
Valor al Concurs: 3014 punts carregat, 3617 punts descarregat
Primer intent: -
Colles que l'han intentat: -

Mai s'ha intentat el pilar de 7 durant el segle XX i XXI. Cal pensar que el Pde6 és el pilar més alt que s'ha fet i que el Pde7f és un Pde6 amb una pinya a sota i que el Pde8fm és un Pde6 amb dues pinyes a sota.

És un pilar gairebé inimaginable pel món casteller actual, però mai se sap si alguna colla pot trobar una alineació capaç d'aconseguir-lo. Diuen (crec que és cert) que els Castellers de Vilafranca en un assaig van aconseguir que l'enxaneta col·loqués un genoll sobre l'espatlla del sisè, que ja és prou difícil.

Mai se sap si s'aconseguirà o, fins i tot, provar, però tothom sap que seria espectacular.

10 comentaris:

Sergi ha dit...

Abans de res, deixa'm felicitar-te per com n'estàs de documentat, he gaudit molt aquests dies llegint els teus 'informes', em serveix per carregar piles de cara al concurs, que ja és aquí!

Ara, per fer-ho bé, tinc la finestreta de comentaris oberta al costat del post, i aniré comentant a mesura que vagi llegint, així no em deixo res.

El 3d9fa crec que no trigarem massa a veure'l, i posaria la mà al foc que la Vella l'intenta al Concurs. No sé res ni he llegit res, però van molt forts aquest any, com feia anys que no se'ls veia. Suposo que Vilafranca tampoc voldran que els passin a davant, així que potser en veurem dos i tot. Ah, i al novembre a Terrassa, és clar. És dels pocs castells que farà evolucionar un món casteller en crisi des de fa uns anys.

El p9fmp crec que trigarem a veure'l, però només per la gentada que requereix. L'altre handicap és el fet d'haver de pujar el Fèlix Miret allà dalt, que és una bèstia, perquè desenganyem-nos, actualment no crec que hi hagi cap altre pilar prou estable per fer-se a aquella alçada.

Degut a la crisi (la castellera, no l'econòmica), el 4d10fm està molt i molt lluny, tot i que idealment s'hi podria arribar si tornés a donar-se un boom, o totes les colles ens decidíssim a fer la soca per sostenir un 4d9f de Vilafranca sobre. Jo no em posava a sota d'aquest castell ni de conya.

El 3d9 sí que m'encantaria fer-lo, però igual que el 2d8, requereix un assaig molt específic i sense treva. Crec que si algú s'ho planteja seriosament, es podria carregar, i qui sap si descarregar-lo, com el 4d9. Però una colla que pogués realitzar-lo ha d'assajar tantes coses que no sé si li surt a compte invertir tant temps en aquesta estructura. Per cert, que recordo perfectament l'intent que la Vella va fer per intentar guanyar el concurs del 2004, i va ser vergonyós, són uns animals, els nens ploraven damunt la pinya perquè no volien pujar, però qualsevol es fa enrere a la Vella...

El p7 és un somni per qualsevol. M'encantaria fer-lo, però encara més veure'l. Però és clar, cal un super-heroi com a segon, un semi-déu com a terç, el millor quart pilaner del món casteller, i per amunt, la jovenalla més fineta que hi hagi. Existeix aquesta gent?

Luke ha dit...

Ja que sé que t'agraden molt els castells mira què he trobat per tu: http://www.devir.es/producto/tablero/castellers/index.htm

A veure si et fa gràcia XD

MIA ha dit...

Segons sembla es va intentar i fer a La Torre (Torredembarra) a l'època d'or del segle XIX.
Salut company!

Jansy ha dit...

Xexu, caram, m'has fet tot un post. Sempre va bé refrescar la memòria castellera! Jo també crec que veurem dos 3de9fa al Concurs. Tens raó amb això que costa pujar el Fèlix dalt dels puntals... això va ser el que més em va sorprendre de l'intent que es va fer. El 3de9 és un castell que veurem algun dia o altre; un castell sense folre és d'aquells que podrem veure estiguem en crisi o no.

Luke, si que el coneixia el joc dels castellers, això s'escampa com la pòlvora i ja és un dels regals més comprats entre castellers. :)

Mia, gràcies pel teu aclariment, però a quin castell et refereixes? He parlat de 5 diferents...

MIA ha dit...

Osti tu...és veritat...i m'he quedat tan ample...jojojojoj
Em refereixo al Pd7.
Salut!

MIA ha dit...

Mira't aquest link
http://lafura.cat/suplements/castells/historia3.asp

Jansy ha dit...

Mia, gràcies! Ja ho he modificat (una mica).

Laia ha dit...

Ui, doncs jo creia que un pilar de 7 sí que es feia! Suposo perquè els castellers del poble en fan de cinc, i com que fan castells molt baixets sempre... hehehe no sé! El primer ha de ser una passada, a mi els que tenen una agulla o són aixecats per sota em deixen la boca oberta!! El pilar de nou aquest amb puntals no em fa gaire el pes, no sé...

Jansy ha dit...

Laia, el pilar de 7 es fa molts cops, però es fa amb folre. Si ets de Cerdanyola, si que deuen fer el pilar de 5 de tant en tant... Aquest any estan fent bona temporada!

Anònim ha dit...

Tenia moltes ganes d'enviar una petita paraula per dir gràcies pels punts fantàstic que està escrivint en aquest lloc. El meu temps de recerca d'Internet té al final ha honrat amb idees molt bones per a l'intercanvi amb els meus amics. I 'd expressar que molts dels visitants del lloc que ens són realment molt dotat que hi ha en una comunitat notable amb persones precioses amb tants punts útils. Em sento molt afortunat d'haver utilitzat la seva pàgina web i esperem que els moments més divertits que moltes de llegir aquí. Moltes gràcies de nou per un munt de coses.