dimarts, 1 de setembre de 2009

Sant Fèlix 2009... i Sant Ramon!

30 d'agost, Vilafranca del Penedès, Sant Fèlix, la gran cita castellera anual (a excepció dels anys parells amb el Concurs de Tarragona).

Ahir em van preguntar qui havia guanyat per Sant Fèlix. Però, per Sant Fèlix, així com a totes les diades, no hi guanya ningú. Bé, això depèn. Cada castell té un valor (segons la normativa del concurs), així que es pot dir si una colla ha fet millor actuació que una altra. Si és així, va guanyar la Colla Vella. Moralment i per punts.

Era el Sant Fèlix d'un altre intent de 3 de 10 amb folre i manilles, però sobretot, per seguir la carrera del 3 de 9 amb folre i agulla. Aquest últim, ja carregat al novembre pels Minyons de Terrassa, era el plat que tenien preparat tant Minyons com Vilfranca. Els Minyons, però, no l'havien pogut preparar tal com volien, ja que van caure el dia anterior d'un 3de8a (el castell un pis inferior) i del Pde7f (el pilar que queda al mig del 3de9fa). Les altres colles portarien el 5de9f (Joves de Valls) i el 2de9fm (Vella). Els resultats de Sant Fèlix van ser:

Castellers de Vilafranca: 4de9fa, i.3de10fm, 2de9fm, i.3de9fa, 4de9f, i.Pde7f.
Minyons de Terrassa: 3de9f, 4de9f, 5de8, 2P5.
Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f, 5de9fc., i.4de9f, 2de8f, 2P5.
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de9f, 2de9fm, 4de9f, Pde8fm.

Els Castellers de Vilafranca van caure 3 cops, però van fer dos gammes extres, dels quals cal valorar el 4de9fa, el primer de la nova generació de pilaners. El 3de10fm va caure força aviat i el 3de9fa s'hi van notar nervis. El pilar de 7 folrat, després de desmuntar un peu del Pde8fm va destrossar la moral dels Verds. Els Minyons, per la seva part, van fer una diada massa correcta, com sempre, sense arriscar i fent una diada d'aquelles que prefereixes que no vinguin i que hi vagin els Capgrossos de Mataró. La Joves de Valls va sortir de plaça amb sabor agredolç. Havien carregat el 5de9f, però no van poder completar una bona diada. La Colla Vella va ser la gran sorpresa de la jornada, no només per descarregar un 2de9fm que se'ls hi va girar un munt (i que jo no en donava ni un duro ni abans ni durant el castell) sinó per descarregar un magnífic pilar de 8 amb folre i manilles (foto). A sobre, per Sant Fèlix i sense que els Verds el puguin fer.

De la diada, només cal dir que va ser dels Sant Fèlix més llargs dels últims anys (potser el que més, no se sap).

I ara ve el millor.

31 d'agost, Vilafranca del Penedès, Sant Ramon. La diada de les escorrialles, on actuen les dues colles locals, els Castellers i els Xicots. Sempre ha estat una actuació estranya, amb castells estranys. Si per Sant Fèlix els Castellers de Vilafranca fan bona actuació, el més probable és que se'n vagin de festa i l'endemà no fagin bons castells. Si, pel contrari, Sant Fèlix és una actuació desastrosa, poden passar dues coses: si la colla està tocada per Sant Ramon serà difícil fer res de bo, però si tenen la moral alta, intentaran tot el que estigui a les seves mans.

Per Sant Ramon s'han pogut veure castells com el 4de9fa, intents de 3de10fm, força Pde8fm, castells aixecats alhora com el 2de8f i el Pde7f o bé els magnífics 3de9f i 4de9f. Costa confiar en aquesta diada, però s'ha d'estar al "tanto" del que vol fer la colla el dia 31. Per ràbia, per demostrar que el tenien o pels motius que siguin, els Castellers de Vilafranca van marxar de Sant Fèlix amb ganes de fer el 3de9fa l'endemà. Així va ser, i així ho vaig gravar:


El primer 3 de 9 amb folre i agulla descarregat de la història!

Un altre vídeo disponible de la retransmissió de la televisió local de Vilafranca.

Posteriorment van intentar el Pde8fm que només van poder carregar.

Castellers de Vilafranca: 4de9f, 3de9fa, Pde8fmc., 2P5.
Xicots de Vilafranca: 2de7, i.Pde6, 4de7a, 3de8, P5.

Un dia històric que, lamentablement es va perdre molta gent (i molts periodistes, pel que veig al mitjans). Diumenge que ve, al programa "Quarts de nou" es podrà veure el resum de la diada (suposo!).

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja tornem a ser-hi amb els guanyadors. Suposo que els Verds van ser els guanyadors per punts. però la Vella moralment va guanyar i els verds els últims. Minyons, genial sense arriscar van fer el que tocava i la joves... suposo que tampoc van guanyar... en fi.. que estic fins als ous dels rànquigs, dels punts i de guanyadors o perdedors.
Salut i castells!

Joan Riumalaga i Gallardo

Anònim ha dit...

Senyor Joan Riumalaga, discrepo. CdeV amb 4d9fp i 2d9fm els ultims, au va! pots anar a cag_ar. O millor, ananr a veure com plaça tras plaça els Minyons arriscan on no poden (3d8a sense gent com a Igualada), i despres on s'ha de donar tot com a Sant Felix (amb mitja pinya de la Joves) fan una tripleta magica que deixa un gust agredolç. Bravo per les altres colles.
Jo tambe prefereixo veure a Capgrossos o fins i tot els Xicots abans que Minyons. L'unic a destacar van ser les declaracions d'en Codina.

Luke ha dit...

Jo no vaig assistir, però pel que ens expliques aquí sembla que va ser una diada força interessant... i no dic res més que els dels comentaris anteriors no sé qui són i em fan por nen...

PD: L'any que ve toca concurs, no?

Jansy ha dit...

Luke, a mi també em fan por aquests dos. El Concurs l'any que ve, sí senyor.

Anònim ha dit...

Anònim, dóna la cara, què ha fet pel mon casteller capgrossos o xicots (amb tots els respectes) pel mon casteller? Quines fites tenen per anar a St fèlix? Valtros segui robant canalla i pilaners a les altres colles o agant guiris de x les sokes..
Marçal Torras

Anònim ha dit...

naucil veliko