dimarts, 4 de novembre del 2008

Fruites, verdures i hortalisses.

Fa uns dies, arran d'una pregunta del programa "La nit dels ignorants", vaig descobrir que certs productes naturals no els anomenem com s'haurien d'anomenar. Tots són vegetals: parts de les plantes o dels arbres.

La qüestió és que anomenem verdura a alguns vegetals que no ho són. Podríem dir que les verdures són totes aquelles hortalisses de les quals se n'aprofita un dels òrgans per al consum, normalment verd, ja sigui fulles o tiges (inclou els llegums verds). Els fruits (o "fruites") són els ovaris fecundats de les plantes amb flor. Tothom coneix exemples: pera, poma, plàtan, etc.

Ara venen els dubtes. Allò que sempre hem donat per fet i no és tal com sembla. Per exemple: el tomàquet NO és una verdura. El tomàquet és una fruita. El tomàquet apareix d'una flor fecundada de la tomaquera i, per tant, és un fruit, i al ser comestible és una fruita.

Tenim vegetals de tots tipus:

Fulles: espinac, enciam, col.

Flors: carxofa, col-i-flor.

Tiges: espàrrec, api, tubercles (patata, moniato).

Arrels: pastanaga, remolatxa, rave.

Bulbs: ceba, all, porro, calçot.

Fruits: tomàquet, carbassa, pebrot, albergínia.

Fins i tot, algú se li pot acudir dir que les fruites són els fruits dels arbres, no pas de les plantes. Però això es pot desmentir amb un contraexemple: el meló és clarament una fruita i bé surt d'una planta, no d'un arbre. I dic meló, però podria dir síndria o móra.

El malentès apareix quan anomenem fruita a tot allò que mengem de postre. Per això pensem que el tomàquet no és una fruita, tot i que es podria menjar perfectament de postre. En canvi, no tenim problema en posar fruites a l'amanida (com la poma).

Definicions útils i aclaridores:

Fruita: fruit comestible.
Verdura: hortalissa de la qual la part comestible és un òrgan verd.
Hortalissa: planta herbàcia comestible conreada en horts (s'exclou fruites i cereals).

Tot i això, costa conèixer les definicions exactes de tot el que he esmentat i hi ha feina en extreure'n conclusions com la de que el tomàquet o l'albergínia són fruites.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

i la pipa del girasol ke seria?

Jansy ha dit...

Toro, bona pregunta! Em penso que les pipes de girasol són un cas força especial, però crec que se les considera un fruit sec amb una llavor a l'interior.

Luke ha dit...

Doncs la taronja també se li posa a l'amanida!

Això del tomàquet sempre porta de cap a molta gent! És bo que informis a la població mundial amb aquestes coses!

Apa vagi bé!

Jansy ha dit...

Luke, tens raó, només fa falta pensar-hi en això del tomàquet... Quan hi caus ho veus clar i trenques allò que tenies mal entès.