dimecres, 20 d’agost del 2008

Andorra

No, Andorra no ha guanyat cap medalla d'or. Ni de plata ni de bronze. De fet, no n'ha guanyat mai cap. A Beijing només hi participen 5 esportistes andorrans, i cap ha arribat gaire lluny.

Sempre m'ha fet gràcia Andorra. És un país petit on tot rutlla força diferent. Per començar, Andorra és un coprincipat, un sistema que prové de l'edat mitjana, on s'uneixen una part eclesiástica (el bisbe de La Seu d'Urgell) i una part laica (el president de França (actualment Sarkozy)). Tot i això, aquests coprínceps regnen però no governen i, per això, hi ha un president del Govern. A més a més, Andorra no es divideix en comarques, sinó en 7 parròquies.

Andorra és la barreja de tot i de res. Ha tret profit de ser una mica d'aquí i una mica d'allà. De fet, Andorra va començar a prosperar gràcies al contraban i als exiliats de tots bàndols. Ara és un país dedicat al sector terciari i molts dels visitants van a "jugar" amb els diners. I a comprar les coses més barates (o no!): jo allà m'hi vaig comprar la meva primera consola (la Master System II).

Però el que m'agrada més és que és l'únic estat amb el català com a únic idioma oficial. Em dóna la sensació que Andorra és el mirall de Catalunya; si més no, pot donar a conèixer la cultura catalana internacionalment. Tothom sap que els últims anys Andorra ha cantat en "català" a Eurovisió.

Perquè... si un andorrà guanya una medalla d'or als Jocs Olímpics, els organitzadors disposen de la bandera andorrana? I de l'himne d'Andorra?


Presteu atenció a la lletra de l'himne (sé que no s'escolta gaire bé, per això poso la lletra). Per Internet he trobat opinions que diuen que és un himne "vergonyós, medieval, religiós i racista".

El gran Carlemany

El gran Carlemany, mon pare,
dels alarbs em deslliurà,
i del cel vida em donà
de Meritxell la gran Mare.
Princesa nasquí i pubilla
entre dos nacions neutral;
sols resto l'única filla
de l'imperi Carlemany.
Creient i lliure onze segles,
creient i lliure vull ser.
Siguin els furs mos tutors
i mos Prínceps defensors!

Ja el podrien canviar, no?

2 comentaris:

. ha dit...

No els hi facis canviar, home, que com a mínim tenen un himne amb lletra, no com d'altres, i canviar una cosa així sempre és un cacau. Tot i que en un país amb una identitat tan confusa potser els hi sua la polla.
I si els catalans ens hem de refiar d'un mirall com aquest i la nostra llengua s'ha de recolzar en aquest únic estat... estem pla ben arreglats.

Jansy ha dit...

Jordi Moreno, potser sí que els hi sua, però segur que hi ha uns quants a qui no els hi agrada. I és cert que potser no és un bon "mirall", però ja és més que res, no?