divendres, 29 d’agost del 2008

Tot un any esperant: Sant Fèlix

El 30 d'agost vol dir castells. Aquests dies són especials. Demà, dissabte dia 30 d'agost, és el dia de Sant Fèlix, l'actuació per excel·lència que es fa a Vilafranca del Penedès on hi actuen les 4 grans colles del món casteller, que sempre donen el màxim de si mateixes. Colla Joves Xiquets de Valls (de vermell), Minyons de Terrassa (de malva), Castellers de Vilafranca (de verd) i Colla Vella dels Xiquets de Valls (de rosat). Tot un espectacle.

Com gairebé sempre, parlaré dels castells de forma que m'entengui qualsevol persona que no en tingui ni idea de castells.

La Diada de Sant Fèlix és especial. És la Festa Major de Vilafranca i l'ambient a la població és extraordinari. És una de les (o la) ciutats que viu més els castells: els aparadors tenen símbols castellers, els balcons estan plens de banderes de les colles i tothom, més o menys, entén força de castells. La Plaça de la Vila s'omple a vessar per veure les 4 millors colles. Hi podem trobar vilafranquins, castellers (d'altres colles) i estrangers (que no sé com s'assabenten que hi ha una diada allà). Un dels factors més importants per la salut del món casteller, la rivalitat, també la podem trobar en aquesta diada. Els 3 punts de conflicte són Vilafranca-Minyons, Vella-Joves i Vilafrana-Vella. Ningú se'n salva, i això fa especial la diada. No seria el primer cop que veièssim tensió entre colles i, fins i tot, alguna botifarra. També és especial per la durada: més de 4 hores, amb gairebé un quart d'hora entre castell i castell, potser un dels aspectes que s'hauria de millorar més. I una particularitat del Sant Fèlix d'aquest 2008 és que cau en dissabte i, per tant, hi ha més castellers que tenen festa a les seves feines (tot i que la majoria se la demana igualment).

En principi, segons la rumorologia castellera, les colles volen fer el següent:

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de9f, 4de9f, 2de9fm, Pde8fm.
Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f, 4de9f, 5de9f, 2P5.
Minyons de Terrassa: 3de9f, 5de9f, 4de9f, 2P5.
Castellers de Vilafranca: 4de9fa, 2de9fm, 3de9fa, Pde8fm.

En total, 6 castells de 9 i 8 castells de gamma extra. És clar, això mai acaba de ser així, perquè tots són castells molt difícils i no es poden descarregar tots. Què tenen d'especials tots aquesta castells que volen fer les colles? Els Minyons volen fer un 5de9f, podrien aspirar a més, però mai se sap, no ens sorprenen. La Joves és la colla que sempre arriba més just per Sant Fèlix; si aconseguissin completar el 5de9f seria tot un èxit i una bona notícia pel Concurs. La Vella vol intentar allò que no haguéssim dit fa mig any: dues construccions amb manilles (això implica MOLTA gent). Tot i així, és la colla que té més gamma a provar per Sant Fèlix: s'ha parlat de 9de8, de 3de8ps, de 4de9fa i, fins i tot, de 3de9fa. Aquest castell, el 3de9fa, és el repte d'enguany dels Castellers de Vilafranca, un castell inèdit on hi tenen moltes esperances, a falta de tenir el 3de10fm a punt. Com sempre, serà la colla que aspira més amunt, i tenen a la ment fer 4 castells de gamma extra, cap d'ells els ha descarregat enguany.

Per cert, com sempre, abans que comencin els castells, els Falcons de Vilafranca hi proven una construcció espectacular. Els falcons (i els falconers) són uns grups semblants als castellers que fan construccions amb diferents patrons (escales, castells, pires, etc). Els Falcons de Vilafranca intenten per la seva Festa Major el pilar de 6 aixecat per sota, un semi-castell (els castellers poden fer aquest castell però hi ha una subtil diferència no visible pels espectadors). A continuació podeu veure els Pde6ps que van fer l'any passat.


Ah! I si algú ho vol veure en directe, el dissabte 30 a partir de les 12:30, mitjançant aquest lloc web. Sinó, diumenge al programa "Quarts de nou" del 33 (a les 20:30) faran un bon resum de la diada.

Resum del Sant Fèlix 2007
El millor Sant Fèlix en conjunt

2 comentaris:

Jes ha dit...

Jansy, que no et passi res...dissabte amb la calor que fa...allò pot ser un infern!!!!!!
4 hores? jeje amb sort!!

Què disfrutis molt de "L'ACTUACIÓ"!!!!

Anònim ha dit...

sunlight edwards residual tutors crop gambia getty optical sued actual maltatitle
masimundus semikonecolori