divendres, 26 de juny del 2009

Canvis als Oscar

De tant en tant, les bases dels premis de l'Academia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, aquí coneguts com a premis Oscar, es modifiquen, ja sigui per antiquades, per il·lògiques o bé per innovar-les. Per exemple, el 1981 es va crear la categoria "Millor maquillatge" o, encara més recent, l'any 2001 va aparèixer la nova categoria "Millor pel·lícula d'animació". Normalment, els canvis són mínims, per la seva poca importància o perquè afecten a la manera de nominar o als filtratge de films.

Però aquest cop és diferent. S'ha fet una modificació de les importants. Fins ara, gairebé les 24 categories dels Oscar tenien 5 nominacions, sobretot les més importants. Doncs bé, als pròxims premis de l'Acadèmia la categoria de "Millor pel·lícula" hi haurà un total de 10 pel·lícules nominades, i no 5 com fins ara.

Com pot afectar això? Doncs en primer lloc, la categoria estarà més oberta fins a l'últim moment, encara que sempre hi haurà 2 o 3 favorites. Hi haurà estils de pel·lícules que es podran beneficiar d'aquest canvi per poder treure el cap a les 10 nominades, com ara pel·lícules d'acció o efectes especials o taquilleres (així s'evitaria l'absència de "El Caballero Oscuro" als Oscar 2009), pel·lícules d'animació ("Wall·e" va estar apunt d'entrar al quintet el 2009, i me la jugaria perquè "Up" entri aquest 2010), pel·lícules estrangeres (cada any s'acosten algunes però el factor nacionalista fins ara era determinant), potser també pel·lícules documentals, i, sobretot, pel·lícules independents (estil "Juno" el 2008 o "Slumdog Millionaire" aquest 2009). Per altra banda, els canvis també poden devaluar el preu de la nominació, ja que hi haurà pel·lícules nominades de tots nivells. Sembla ser, que la modificació també s'ha fet per poder pujar l'audiència de la cerimònia, que ha perdut molts espectadors durant l'última dècada.

Dit això, m'aventuraré a fer una primera aposta per les 10 nominades (eh, que consti que és molt aviat i que fins al setembre no hi ha referents, tot i que segur que n'endevino un mínim de 5).

- Amelia
- Avatar
- Bright Star
- Invictus
- Nine
- Precious
- Public Enemies
- Shutter Island
- The lovely bones
- Up