divendres, 20 de març de 2009

Les dues cabres i el cotxe

Aquest és un problema d'enginy que apareix a la sèrie Numb3rs, una sèrie on s'hi barregen les matemàtiques i investigació policial. Al següent vídeo hi surt el plantejament i l'explicació.


Si algú no ho ha acabat d'entendre (costa una mica), pot canviar alguna dada perquè l'explicació sigui més senzilla: Si hi ha 100 targetes (1 cotxe i 99 cabres), tindrem un 1% de probabilitats d'encertar el cotxe a l'escollir una targeta. Un cop escollida, de les altres 99 targetes el presentador en gira 98 (sense girar el cotxe). Ara només queden 2 targetes, la que hem escollit (1% de probabilitats) i la que ha deixat el presentador (99% de probabilitats). Per tant, serà millor canviar de targeta.

4 comentaris:

Jes ha dit...

Aquest és un problema típic que s'estudia a la carrera d'estadística!!
També les possibles combinacions de la primitiva o de la quiniela ... (depriments resultats jeje)

Alfred ha dit...

En la teva explicació sí que és veritat el que es diu en la pel·lícula però, en canvi, el cas que ens planteja el matemàtic no és més que el procediment de la "ruleta russa" en una analogia apta per a tots els públics.

Jansy ha dit...

Jes, jo no l'havia sentit mai, i em va semblar força interessant i antiintuïtiu. Bufff, em penso que de la carrera d'estadística només m'agradarien aquest tipus de jocs...

Luke ha dit...

Està curiós això de les cabres i els cotxes. Aquest problema se'l planteges al Carlos Sainz i al Luis Moya i segur que encerten a la primera XD