dimarts, 7 de desembre del 2010

Mapa "polític" de Catalunya

Quins són territorialment els punts forts de cada partit? Doncs aquí uns gràfics, per mi, molt interessants. Atenció a la Vall d'Aran. Algú m'ho sap explicar?










Font i més informació:
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/184569

4 comentaris:

Sergi ha dit...

Són uns mapes interessantíssims, i molt visuals. Caram, d'un cop d'ull et fas una idea, i la veritat és que em quadra força tot... menys això de la Vall d'Aran, que no s'entén. Però segur que hi ha una explicació.

Jansy ha dit...

Només hi trobo una explicació, però no me la vull creure: la Vall d'Aran s'ha omplert d'immigrants de la resta d'Espanya (per l'esquí?).

Salva ha dit...

Jansy, la cultura politica a la Val d'Aran és un xic diferent a la de la resta de Catalunya. Abans de res, recordar que aquests mapes tèrmics ofereixen dades relatives sobre máxims i mínims i que, per sobre de tot CiU va guanyar a totes les comarques catalanes. En aquest enllaç apareixen els resultatats en percentatges:

http://www.parlament2010resultats.cat/09AU/DAU09399CR_L2.htm

(en copio unes quantes per explicar-ho millor)

CiU --->1.622 vots(43,72%)
PSC-PSOE ---> 913 vots(24,61%)
P.P. ---> 585 vots(15,77%)
ICV,ERC i C's ronden el 3%, mentre que les demés forçes no arriben a l'1%

Per tant, l'unic "extrany" (per dir-ho d'alguna manera) seria el pes relatiu de socialistes i poulars a la comarca aranesa (comparable a Barcelona /Baix llobregat) i la poca presència d'esquerra.

A diferència de la resta de catalunya, l'electorat de la Val d'Aran va 4 vegades a votar, en comptes de tres. Primer, per les generals, segon a les autonomiques, a les municipals (fins aqui com tothom) i per últim tria el consell general d'aran (que vindria a ser una mini generalitat). En aquestes ultimes eleccions (i també en les municipals) hi participa un partit propi que es el que actualment forma govern: Unitat d'Aran http://ca.wikipedia.org/wiki/Unitat_d%27Aran

Aquest partit és d'esquerres i nacionalista aranés i es presenta en coalició amb el PSC. Això pot explicar la fortalesa del PSC a la Val d'Aran.

El pes del PP, crec que com tu apuntaves es deu, per una part, a la classe mitjana-alta aficionada a esquiar i per l'altra a que els populars apleguen aqui tot el vot espanyolista (recordar que el PSC esta aliat amb nacionalistes aranesos). Però tampoc vol dir que s'hagi omplert d'ells que només tenen un 15% dels vots!!!

Per ultim, Esquerra, a banda del càstig generalitzat a tot catalunya. No crec que tingui molta presència a una comarca on els independentistes ho volen ser de Catalunya. De fet, a les eleccions del consell general d'aran ni s'hi presenten i no crec que hi tinguin instalat aparell de partit.

Espero haver-me explicat bé

Salutacions,

Salva

Jansy ha dit...

Molt ben explicat, Salva!

El que em sobta és que, comparat amb les comarques del costat, el PP i el PSC tingui més percentatge de vots a l'Aran. Els teus arguments els trobo força coherents, però em continua estrany un xic. També és veritat que la població de la Vall d'Aran és baixa i que petits canvis demogràfics allà es fan grans.

Tot plegat em fa adonar que no coneixem gaire la situació de la Vall d'Aran (bé, tu veig que si :)) i que haurien de tenir més veu per saber-ne més d'ells.

Salut!