dimecres, 24 de novembre del 2010

Or amb gust de taronja

Fa uns dies, mentre mirava la carta d'un restaurant (en general bastant barat, per cert), vaig decidir que avui escriuria aquest post. I és que una cosa de les coses que sempre em sorprèn de les cartes de postres són els preus. Normalment són força cars, però com que sempre venen de gust ningú en mira gaire en els preus. Però a mi la curiositat (i la butxaca) em pot i sempre els miro, sobretot aquells que són més barats.

Els postres que acostumen a ser més econòmics són el iogurt, el flam i el suc de taronja. Està clar que el preu del iogut als restaurants és abusiu (al Caprabo pel mateix preu te'n compres 4 o més d'iguals). El flam és més problemàtic, perquè pot ser industrial (aleshores passaria com el iogurt) o bé casolà, que té el seu mèrit i no en tinc queixa. Però el que em vull fixar és en el suc de taronja.

A la carta el suc de taronja costava 2,75€. En realitat, amb l'IVA costava 2,9425€. Era el postre més barat, si. Però... és barat?

Amb el valor d'un suc de taronja als restaurants em podria comprar alguna d'aquestes coses:

- 3 litres de Llet Nostra
- 7 ampolles de 1,5 litres d'aigua Viladrau
- 2,7 litres de gasoil

Per cert, 2,7 litres de gasoil que, amb el consum mitjà del meu cotxe, podría fer fins a 73km.

Si ho veiem d'una altra manera, podríem dir que els preus d'aquestes substàncies per litre són:

- Aigua Viladrau: 0,27€/l
- Llet Nostra: 0,85€/l
- Gasoil A: 1,08€/l
- Suc de taronja als restaurants*: 14,71€/l

*He considerat que un got/copa de suc de taronja té una capacitat de 200ml.

Vaja, per arrodonir-ho, amb el mateix que costaria 1 litre de suc de taronja al restaurant, el meu cotxe faria 368km, els suficients per anar a València.

I sort, que no parlo de les ampolles d'aigua a 2€ o... 4€. Això és gravíssim, eh!

9 comentaris:

Elessar ha dit...

És que són unos indeseables, Joan!
Costa més un zumo de mandarina que un frasfurt, eh?! Laporta dimisión!

Carol ha dit...

HO HAVEU VIST?! EH?!!

LA MARE QUE ELS VA PARIIR!

El petit Chef!! ha dit...

Si ho mires d'aquesta manera si que tens raó. Peró el preu del suc de taronja no només inclou el simple suc. Sinó que també t'estan oferint un servei al posar-tel a la taula sense que tu fessis res. Estas en un lloc que no es gratis. Es a dir, que s'ha de pagar un lloguer o s'ha de comprar un local, i només per tenir el local has de pagar uns impostos. Sí es hivern estas gaudint de calefacció o a l'estiu d'aire condicionat. Sí no tinguessin llum soparies a les fosques. I encara que no ho sembli, tot aixo també o pagues. Si vols anar a València oferint-te un servei igual al del restaurant i amb la comoditat de no fer-hi res, agafa un taxi i li dius al taxista que li pagues amb un litre de suc de taronja. A veure que et diu.

Jansy ha dit...

El petit Chef, ¿le damos un aplauso y dejamos que se vaya?

Tens raó, al preu del suc de taronja hi van inclosos tot tipus de costos que té el restaurant, òbviament. Així com també si el compres al supermercat, que també s'inclouen altres despeses. El que no és coherent és que un suc de taronja costi 2,94€ i una "mousse de xocolata casolà" costi 3,21€, això al mateix restaurant. Només 27 cèntims de diferència? Si la mousse porta moltíssima més feina que el suc! No té cap mena de lògica, s'ha de ser coherent. Alguns restaurants en general més cars, pel mateix preu, pots tenir un suc de taronja natural amb gelat de vainilla (i t'hi posen una galeteta, si fa falta). Que és que no posen calefacció o refrigeració en aquests llocs?

El petit Chef!! ha dit...

Pot esser que no tinguis en compte la qualitat del producte i sense anar més lluny en la temporada en que t'hi trobes. Lo que s'en diu fruita de temporada, es a la més barata i si demanes taronja quan no es temporada, doncs serà més car. Tampoc pots comparar que el suc sigui de tetrabric o que sigui natural. Tot s'ha de tenir en compte. I sobre lo del mousse de xocolata, no crec que si posin a fer-lo casolanament, ja que crec que el compren fet, perxo es més barat en comparació.

Jansy ha dit...

Si dic "casolà" dic "casolà". Fet a mà, recepta de casa.

Tot el demés, no ho contesto.

janis ha dit...

Hola a tot@s!
Fa temps que m'indigno amb el preu del suc de taronja...i avui he buscat altres indignats per internet...i us he trobat.
Crec que amb el suc de taronja s'està abusant...ja no només als restaurants (que segurament és per culpa de que s'hi ofereix com a postre, a preu d'or també, que a forns, granges...etc l'ofereixen al mateix preu) sinó SOBRETOT als forns i bars.

Aquí és on vaig...
A Barcelona, la majoria de llocs et cobren entre 2'30euros o 2'90) però he trobat algun lloc més raonable, que me l'han cobrat a 1'75 i algun que me'l cobraven a 3'10euros!!!)

Un kilo de taronges al supermercat, no és tan car (al caprabo, que no és dels mes barats, el 2011 1kg de taronges per fer suc val 1'15e) i hi surten 3 gots de suc (200ml)com a mínim...fent regla de 3...encarir 3 cops el preu real del suc? per pagar transport? servei? neteja gots i taules? salaris...quina responabilitat la del suc de taronja!!! quina feinada fer-lo(la majoria ja tenen màquina automàtica)...qualitat de les taronges...no fotem, que les taronges que utilitzen aquests llocs no són pas de les millors!!! algunes ja dónen un regustet de passat al suc que no vegis...

el que passa, és que mentre el preu del cafè (eh, zapatero) té més ressó poblacional, que el suc de taronja (som 4 gats els que ens agrada menjar sa, sense additius ni colorants, vitamines naturals, etc. però a un preu just...) no té prou fans indignats...o han optat per fer-se'l a casa...

Que les taronges es fan malbé i un crosant te'l poden cobrar a menys de 1e perquè aguanta més? Potser que s'ho plantegin: si poséssin més barat el suc i promocionéssin el menjar sa i natural, potser més gent en pendría...perquè de fet és molt vigoritzant!

el que passa que no interessa reivindicar-ho...tots els productes manufacturats, envasats, etc. dónen més calers al sistema capitalista que taronges sortides de la terra! I què millor que obtenir la vitamina C de comprimits que afavoreixin el sector farmacèutic...(ok,ok...potser extrapolo massa, però no em voldria quedar curta!)

Salut!
(ho dic tot empassant-me un suc de taronja natural fet a casa...i a bon preu,je!)

janis ha dit...

FE D'ERRATES:
Perdoneu amb tants 3, m'he equivocat.

"Cobrar 8 cops el que val un suc de taronja" i no 3!

3 euros = 3 bosses de 1kg * 3 vasos de suc generós = 9 vasos de suc (ens cobren 8 vegades el seu preu com a mínim!!!)

janis ha dit...

Mmmm...

Avui m'he pres un suc de taronja bastant bo (sense gust de taronja semi-passada), generós en quantitat (ho he mesurat i eren 250 cc) i a un preu fantàstic:
1'80 euros.

On? a la UAB

Me l'han servit, l'han omplert fins dalt i me l'han donat amb un somriure (gratuît).

I jo l'he disfrutat...A LA VOSTRA SALUT!