dilluns, 28 de gener del 2008

Enginy: On està l'euro?

Des de petit sempre m'han interessat els jocs d'enginy, les endevinalles, els problemes de lògica, els jeroglífics i, fins i tot, les preguntes del Beakman. Aquest problema que posaré avui és dels primers que vaig intentar resoldre. El meu cunyat em va deixar un llibre ple d'aquests jocs d'enginy i aquest era dels que em va fer trencar més el cap. És el següent:

Tres amics van a sopar a un restaurant. Quan demanen el compte, el cambrer els hi diu que han de pagar 30€. Cadascun treu un bitllet de 10€. Quan el cambrer agafa els diners i els porta a la caixa, el propietari del restaurant l'atura i li diu que aquells són amics seus i que només els hi vol cobrar 25€. Aleshores, el cambrer pensa que si torna els 5€ pot haver merder per repartir-los i decideix quedar-se 2€ de propina i tornar 3€ de canvi, un per cadascun d'ells.

La pregunta és: si cadascun dels amics ha posat 10€ i els hi tornen 1€ per cap, vol dir que cadascú d'ells ha pagat 9€. 9x3= 27€, més els 2€ que s'ha quedat el cambrer són 29€... On és l'euro que falta???


La resposta la podeu trobar al primer comentari.

1 comentari:

Jansy ha dit...

La solució a l'enigma:

No falta cap euro! Els amics han pagat 27€ (25€ del sopar i 2€ que s'ha quedat el cambrer). Els 3€ que falten se'ls han quedat ells.